Категории
Нови книги
Розовият Балон
Розовият Балон
29.80 лв.
Информация
Ф. Тромпенаарс е холандски изследовател и консултант в областта на междукултурните отношения.
Автор на много книги, той от детството си е свидетел на влиянието на културните различия във всички сфери на човешкия живот. Майка му е била французойка, а баща му – холандец. В къщи са разговаряли и на двата езика и всеки от родителите се е стремил да заинтересова детето с духовните ценности на своята родина. Ето защо не е изненадващо, че Фонс Тромпенаарс е придобил световна известност като автор на теорията за мултинационалните компании.
Изучавал е икономика в Свободния университет в Амстердам. По-късно докторска степен получава в Университета "Уортън" в Пенсилвания, защитавайки дисертация по темата за различия в концепцията за организационните структури в отделните култури.
През 1981 г. започва работа в отдела за човешки ресурси в Royal Dutch Shell в Ротердам. Работил е в представителствата на фирмата в девет страни в света.
От 1985 г. е назначен в изследователския център на компанията Shell в Амстердам, където се занимава с класификацията на длъжностите и развитието на мениджмънта.
По- късно, през 1989 г., става Управляващ директор на Центъра за международни изследвания на бизнеса, чиято дейност е консултации и обучение на мениджърите от мултинационалните компании. От 1998 г. центърът е преименуван и се нарича Trompenaars Hampden-Turner и той и досега е негов ръководител. Фирмата е част от международната мрежа на KPMG.
Фонс Тромпенаарс консултира такива големи компании като Shell, BP, Heineken, Daimler Benz, Motorola, GM, Merril Lynch и др.
Автор и съавтор е на повече от 14 книги, сред които: Да се носиш по вълните на културата /"Класика и Стил", 2004/; Seven Cultures of Capitalism; Building Cross-Cultural Competence; 21 Leaders for the 21st Century; Innovating in a Global Crisis. Книгите му са преведени на десетки езици в целия свят и притежават много международни отличия. През 1999 г. ВВС го определя като един от петте най-влиятелни консултанти в областта на мениджмънта.
Да се носиш по вълните на културата
Автор