Категории
Нови книги
Култури и организации - трето преработено и допълнено издание
Култури и организации - трето преработено и допълнено издание
35.00 лв.
Информация
Роден е на 1 март 1942 г. в Минеола, щата Ню Йорк, в сплотено католическо семейство от средната класа.
През 1959 г. постъпва в Колежа Дартмут, където му е предложена добра стипендия. Четири години по-късно се дипломира като инженер и веднага постъпва в Harvard Business School - на 23 години завършва образованието си.
През 1965 г. започва работа в консултантската фирма McKinsey&Company в Ню Йорк, където работи в продължение на девет години и се издига до старши партньор в компанията.
По-късно, през 1977 г., постъпва на работа в American Express като изпълнителен вицепрезидент и единадесет години работи в организацията “с голямо удоволствие и лично удовлетворение” - по неговите собствени думи. Тук той осъзнава стратегическото значение на информационните технологии и това е времето, когато открива IBM.
В IBM започва работа през 1989 г., а през 1993 г. става Председател и Главен изпълнителен директор на корпорацията. Поема ръководството в един много труден и критичен момент и успява да изправи на крака организацията, спасявайки я от фалит.
След преустановяване на дейността си в IBM Луис Герстнер подписва 10-годишен консултантски договор с възнаграждение от 2 милиона долара годишно отново от IBM срещу задължението един месец през годината да работи за корпорацията. Получава правото да ползва служебен офис, автомобили, самолети и пр.
Повтаряйки своите успехи от IBM, по-късно той става ментор на Howard Stringer и Главен изпълнителен директор на Sony Corporation.
За неговите заслуги му е присъден орден “Кавалер на Британската империя” и лично по препоръка от Тони Блеър – тогавашния министър-председател на Великобритания, му е дадена наградата KBE. Тя му е присъдена за заслуги в областта на образованието в Обединеното кралство и за приноса му за развитието на интернет. Носител е и на награда от Yale School of Management.
Кой казва, че слоновете не могат да танцуват?
Автор