Категории
Нови книги
Хмутовете
Хмутовете
15.00 лв.
Информация
Продължи

22 Октомври: Целта на правителствотоВсяко правителство е „правителство от форми”.

Правителството е лош мениджър. То е по принуда ангажирано с процедурата и също по необходимост голямо и тромаво. Правителството също е наясно с факта, че администрира публични фондове и трябва да се отчита за всяко пени. То няма друг избор, освен да бъде „бюрократично”. Може да се спори, дали правителството е „правителство на законите”, или „правителство на хората”. Но всяко правителство по дефиниция е „правителство от форми”. Това неизбежно означава високи разходи.
Целта на правителството е да взима фундаментални решения, и то ефективни. Целта на правителството е да фокусира политическата енергия на обществото. То трябва да драматизира проблемите, да представя фундаментален избор, с други думи, да управлява. От други институции сме научили, че това е несъвместимо с „правенето”, т.е. изпълнението. Всеки опит да се комбинират управлението с „правенето” в големи мащаби парализира способността за взимане на решение. Бизнесът е принуден да се изправи в по-малък мащаб пред проблема на правителството сега: несъвместимостта между „управление” и „правене”. Бизнес мениджмънтът е научил, че двете трябва да се отделят и че висшият орган, този който взима решения, трябва да се разграничи от „правенето”. Иначе органът няма да взима решения, а „правенето” не няма да се осъществи. В бизнеса това се нарича „децентрализация”.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДЕЙСТВИЕ: Кои са примерите за организации с идеална цел, които вършат по-добра работа от правителството по отношение на социалните проблеми.

Епохата на хаоса
22 Октомври

Питър Дракър
предлага да помислим ДНЕС за:

Целта на правителството
Всяко правителство е „правителство от форми”.
Автор
Промоция
Конкурентното предимство на нациите
Конкурентното предимство на нациите
45.00 лв.    33.75 лв.