Категории
Нови книги
Асеневци - Asen Dynasty
Асеневци - Asen Dynasty
15.00 лв.
Информация
Продължи

25 Април: Слоан за социалната отговорностВласт без социална отговорност е нелегитимна, но също нелегитимна е и отговорността без власт.

„Публичната” отговорност, според Алфред Слоан, е по-лоша от непрофесионалната; тя е безотговорна и представлява злоупотреба с властта. „Ние имаме отговорности към висшето образование” – казва главен изпълнителен директор на американска корпорация на среща, на която присъствахме аз и Слоан. Слоан попита: „Ние от бизнеса нуждаем ли се от отговорност към висшето образование?” „Разбира се, че не” – беше отговорът. „Тогава да не говорим за „отговорности” – каза Слоан рязко. – Вие сте главен изпълнителен директор на голяма компания и знаете първото правило: властта и отговорността трябва да са съответни и съизмерими една с друга. Ако не искате да имате власт, не говорете за отговорност. Ако не искате да имате отговорност, не говорете за власт”.
Слоан базира своята теза на принципите на мениджмънта. Но, разбира се, тя е и първият урок на политическата теория и политическата история. Власт без социална отговорност е нелегитимна, но също нелегитимна е и отговорността без власт. И двете водят до тирания. Слоан иска да предостави много власт на своите професионални мениджъри и е готов да поеме голяма отговорност. Но по тази причина той настоява властта да се ограничи до областта на професионалната компетентност и отказва да приема отговорност в областите, които са вън от нея.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДЕЙСТВИЕ: Вашата област на отговорност съвпада ли с властта? Направете препоръки за постигане на по-пряко съответствие.

Приключенията на страничния наблюдател
25 Април

Питър Дракър
предлага да помислим ДНЕС за:

Слоан за социалната отговорност
Власт без социална отговорност е нелегитимна, но също нелегитимна е и отговорността без власт.
Автор