Категории
Нови книги
Големите въпроси – Философия
Големите въпроси – Философия
18.00 лв.
Информация
Продължи

21 Септември: „Позиция, оставяща след себе си вдовици”„Позицията, оставяща вдовици след себе си” е погрешен начин на работа в мениджмънта, който може да унищожи един след друг много компетентни хора.

„Да оставиш след себе си вдовици" е термин, използван от корабостроителите в Нова Англия през деветнадесети век. Той описва новопостроен кораб със сериозна грешка в конструкцията, която може да предизвика фатален инцидент. Конструкцията е толкова непоправима, че колкото и да се опитват да отстранят проблема, той веднага предизвиква нов инцидент. „Позицията, оставяща вдовици след себе си” е погрешен начин на работа в мениджмънта, който може да унищожи един след друг много компетентни хора. Единственият начин е да се закрие длъжността и да се преструктурира работата (по аналогия с кораба). „Позицията, оставяща след себе си вдовици” възниква, когато организацията изживява бърза растеж и промяна. Виждал съм това явление в много организации – например в един университет, който за десет години се превърна от образователен – в изследователска институция. Трансформацията „уби” един след друг двама отлични президенти на университета, ако се запази старата структура. Новите позиции ще бъдат заети успешно само след като университетът се преструктурира напълно.
Работата „оставяща след себе си вдовици” обикновено е резултат от някаква случайност. Например човек, който прикрива лош темперамент, също може да бъде причина за инцидент. С други думи, причина за инцидент може да стане и личност, а не само функция в организацията. Но личността не може да се замени.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДЕЙСТВИЕ: Има ли позиция на вашата организация, която „оставя след себе си вдовици”? Преструктурирайте или елиминирайте тази позиция.

Мениджмънт: задачи, отговорности, практики
Решенията на хората (Corpedia Online Program)
21 Септември

Питър Дракър
предлага да помислим ДНЕС за:

„Позиция, оставяща след себе си вдовици”
„Позицията, оставяща вдовици след себе си” е погрешен начин на работа в мениджмънта, който може да унищожи един след друг много компетентни хора.
Автор