Категории
Нови книги
Големите въпроси – Философия
Големите въпроси – Философия
18.00 лв.
Информация
Продължи

21 Юли: Иновация в институциите на публичните услугиПовечето иновации в институциите на публичните услуги са наложени от външни лица или са породени от някаква катастрофа.

Институциите, като правителствени агенции, профсъюзи, църкви, университети и училища, болници, благотворителни организации, професионални и търговски асоциации и др., трябва да са напълно предприемчиви и иновативни, както всички други бизнеси. Действително те се нуждаят от иновации повече от другите бизнеси.
Бързите промени в днешното общество, технологиите и икономиката са едновременно голяма опасност, но и голяма възможност за тях. Но за публичните институции е далеч по-трудно да се иновират, даже е по-трудно от повечето „бюрократични” компании. Още по-голяма пречка е „статуквото”. Със сигурност всяка институция обича да се разраства. Когато липсва тестът за печалба, размерът е критерий за успеха на институцията, а растежът е цел сама за себе си. Винаги има какво още да се прави. Да спреш да правиш това, което „винаги се е правило”, и да вършиш нещо ново, е анатема за институциите, или поне е нещо мъчително. Повечето иновации в обществените институции а публични услуги са им наложени от външни лица, или са породени от някаква катастрофа. Например модерните американски университети в средата на деветнадесети век се появяват, когато традиционните колежи и университети загиват, защото не могат повече да привличат студенти.

ПЕРПОРЪКИ ЗА ДЕЙСТВИЕ: Борете се с бюрократите във вашата институция с идеална цел, които вършат просто това, което „винаги се е правило”. Занимавайте се с нещо ново, насочено към бързи социални, технологични или икономически промени, тласкащи напред вашите институции.

Иновации и предприемачество
21 Юли

Питър Дракър
предлага да помислим ДНЕС за:

Иновация в институциите на публичните услуги
Повечето иновации в институциите на публичните услуги са наложени от външни лица или са породени от някаква катастрофа.
Автор