Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/p.petkova/osc/includes/functions/database.php on line 110
Класика и Стил
Категории
Нови книги
Големите въпроси – Физика
Големите въпроси – Физика
18.00 лв.
Информация
Продължи

17 Октомври: Съзнанието на обществотоРелигията не може да обхване никое общество, без да напусне своето истинско Царство.

В Края на икономическия човек се стига до заключението, че църквите, в края на краищата не могат да осигурят основата на европейско- то общество и европейската политика. Те не са успявали, но не по причините, поради които съвременниците им са се опитвали да ги игнорират. Действително религията може да предложи отговор на отчаянието на индивида и екзистенциалната му агония. Но тя не може да даде отговор на отчаянието на масите. Страхувам се, че това заключение е валидно все още и днес. Западният човек – днешният Човек въобще – не е готов да изостави реалния свят. Наистина той все още търси светско избавление, ако очаква такова въобще. А църквата, по-специално християнската, може и трябва да проповядва „социална молитва”. Но тя не може (и не трябва) да замени политиката с Красотата и социалната наука с Изкуплението. Религията, критиката на всяко общество, не може да приеме което и да е общество или дори някоя социална програма, без да напусне своето истинско Царство, това на Светия дух с неговия Бог. Тук се крие силата на църквите като съвест на обществото и тяхната неизлечима слабост като политическа и социална сила на обществото.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДЕЙСТВИЕ: Религията трябва да служи като критик на обществото, а не като политическа сила. Как този принцип може да разясни ролята на религията в САЩ понастоящем?

Краят на икономическия човек
17 Октомври

Питър Дракър
предлага да помислим ДНЕС за:

Съзнанието на обществото
Религията не може да обхване никое общество, без да напусне своето истинско Царство.
Автор