Категории
Нови книги
ИЗЧЕЗВАЩАТА ПАМЕТ – Срещи по пътя
ИЗЧЕЗВАЩАТА ПАМЕТ – Срещи по пътя
39.00 лв.
Информация
Продължи

21 Август: Пазарната ниша: Стратегията за заемане на монополна позицияАко иноваторът успее пръв, той ще заеме почти непревземаема позиция.

Четвъртата важна предприемаческа позиция, заемането на пазарната ниша, позволява на иноватора да установи виртуален монопол в малка ниша от пазара. Първата пазарна ниша е гарантирана чрез стратегията за заемане на монополна позиция. Според тази стратегия, иноваторът създава продукт или услуга, която е неотменима част от по-голям процес. Тук съобразяването с разходите за създаване на продукта става излишно. Пазарът за всички става толкова ограничен, че който заеме нишата първи, е в състояние ефективно да попречи на всеки друг да навлезе в пазара.
Ето един пример: Alcon е компания, която стартира в края на 50-те като продавач за голяма фармацевтична компания. От самото начало те знаят, че има голям риск при операцията на старческа катаракта на очите. Съществува една опасна процедура в хирургията, при която хирургът трябва да отреже парче мускулна тъкан, с риск кървенето да разруши окото. Иноваторът прочита това, което е известно за този мускул, и веднага открива, че един ензим разгражда мускула без кървене или рязане. Но няма начин да се предотврати дезинтегрирането на ензима и да се удължи полезният му живот. Затова след това иноваторът открива, че след 1890 година са синтезирани няколко вещества, които дават на ензимите стабилност и дълъг живот. Той патентова приложението на едно от тези вещества за ензима и в рамките на осемнадесет месеца завладява световния пазар на този продукт.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДЕЙСТВИЕ: Възползвайте се от несъвършенството в даден вътрешен процес, като използвате стратегията за заемане на монополна позиция.

Иновации и предприемачество
Предприемаческите стратегии (Corpedia Online Program)
21 Август

Питър Дракър
предлага да помислим ДНЕС за:

Пазарната ниша: Стратегията за заемане на монополна позиция
Ако иноваторът успее пръв, той ще заеме почти непревземаема позиция.
Автор