Категории
Нови книги
Вчера
Вчера
15.00 лв.
Информация
Продължи

18 Август: Да ги удариш там, където не очакват„Да ги удариш там, където не очакват” удря лидера по фланга чрез творческа имитация.

Тук иноваторът не създава голям нов продукт или услуга. Вместо това той взима нещо, създадено от друг и го подобрява. Това е имитация. Но това е творческа имитация, защото имитаторът преработва новия продукт или услуга, за да задоволи по-добре нуждите на клиента. Така, удовлетворявайки клиента, създава лидерство и напълно контролира пазара.
Перфектният пример е как IBM става водещ производител на РС през 70-те. Apple изобретява РС. Когато компютърът Apple се появява, става мигновено сензация. IBM си поставя за задача да удари по фланга Apple. Фирмата се запитва: „Кои са слабите страни на Apple?” В рамките на 18 месеца IBM изкарва на пазара РС с всичко, от което се нуждаят клиентите и което липсва на Apple: софтуера. А след още една година РС на IBM става лидер на световния пазар; те държат тази позиция повече от десет години. И Apple е принудена да отиде в периферията. Тя почти запада и се съвзема и става добър играч в нишата си след повече от двадесет години, в края на 90-те.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДЕЙСТВИЕ: Потърсете по-успешна иновация от конкурента и градете върху нея, като така удряте по фланга вашия конкурент.

Иновации и предприемачество
Предприемаческите стратегии (Corpedia Online Program)
18 Август

Питър Дракър
предлага да помислим ДНЕС за:

Да ги удариш там, където не очакват
„Да ги удариш там, където не очакват” удря лидера по фланга чрез творческа имитация.
Автор