Категории
Нови книги
ИЗЧЕЗВАЩАТА ПАМЕТ – Срещи по пътя
ИЗЧЕЗВАЩАТА ПАМЕТ – Срещи по пътя
39.00 лв.
Информация
Продължи

19 Август: Предприемаческото джудоПредприемаческото джудо превръща това, което лидерите на пазара считат за свои силни страни, в онези слабости, които ги побеждават.

Японският майстор по джудо следи силните страни на опонента, които са негова гордост и радост. Той приема, и то с голяма вероятност, че опонентът базира своята стратегия на тази сила във всяка схватка. Майсторът по джудо определя къде опирането на конкретната сила прави опонента уязвим и незащитен. Тогава той превръща силните страни на своя опонент в смъртоносна слабост и го побеждава.
Бизнесите, като борците по джудо, имат утвърдено поведение. Предприемаческото джудо превръща това, което лидерте на пазара считат за свои силни страни, в онези слабости, които ги побеждават. Например японците стават лидери на американските пазари последователно: първо в копирните машини, след това в инструментите за машини, в електрониката, в автомобилната индустрия и накрая във факс машините. Стратегията е винаги една и съща. Те превръщат това, което американците считат за своя силна страна – в слабост, която побеждава американските компании. Американците виждат във високата печалба своята най-голяма сила. Така те се фокусират върху печелившите сегменти на пазара и оставят масовия пазар недостатъчно снабден и обслужен. Японците навлизат с продукти с ниски цени и минимум качества. Американците дори не се опитват да се борят с тях. Но когато японците превземат масовия пазар, те имат вече достатъчно средства да се придвижат също към високите сегменти на пазара. И скоро започват да доминират както на масовия пазар, така и в носещите висока печалба сегменти на пазара.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДЕЙСТВИЕ: Бъдете ловки, открийте силните страни на конкурента си и търсете възможности в тези области на пазара, които са пренебрегнати.

Иновации и предприемачество
Предприемаческите стратегии (Corpedia Online Program)
19 Август

Питър Дракър
предлага да помислим ДНЕС за:

Предприемаческото джудо
Предприемаческото джудо превръща това, което лидерите на пазара считат за свои силни страни, в онези слабости, които ги побеждават.
Автор