Категории
Нови книги
Вчера
Вчера
15.00 лв.
Информация
Продължи

22 Август: Пазарната ниша: Стратегия за защита на специалните уменияАко специалното умение е защитено чрез собственост, иноваторът е защитен срещу конкуренция.

Втората пазарна ниша е гарантирана чрез стратегията за защита на специалните умения. Тук нишата, която заема иноваторът, е също така уникална, както и нишата, заета от монополна позиция, но е малко по-голяма. Например всеки може да изброи основните производители на автомобили в САЩ. Но колко хора познават компаниите, които произвеждат накладки за спирачки или електрически вериги, или фарове, които се вграждат в колите? Тези до голяма степен неизвестни компании заемат специална позиция в пазарната ниша. Развиването на високи умения на ранен етап в новата индустрия или пазар гарантира заемането на тази позиция. След като пазарът започне да расте, иноваторът е стартирал по-рано в сравнение с потенциалните конкуренти и се превръща в утвърден доставчик. Най-добрият пример е на американския откривател на двадесети век, Чарлз Кетъринг. С всички свои открития Кетъринг се стреми да заеме печеливша ниша в бизнеса. Първото и най-печелившо изобретение създава специална ниша на пазара. Това е стартера. Преди него автомобилите е трябвало да стартират, като се запалват ръчно, което е било трудно и много опасно. Но в продължение на петдесет години бърз растеж на автомобилната индустрия всеки производител на коли е трябвало да купува стартера на Кетъринг. Той добавя съвсем малко към цената на автомобила, може би 1 или 2 процента. Но маржовете на печалбата на Кетъринг са 500 процента и повече.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДЕЙСТВИЕ: Възползвайте се от бързия растящ сегмент на вашата индустрия, като намерите специално умение, което подобрява съществуващите операции.

Иновации и предприемачество
Предприемаческите стратегии (Corpedia Online Program)
22 Август

Питър Дракър
предлага да помислим ДНЕС за:

Пазарната ниша: Стратегия за защита на специалните умения
Ако специалното умение е защитено чрез собственост, иноваторът е защитен срещу конкуренция.
Автор