Категории
Нови книги
Вчера
Вчера
15.00 лв.
Информация
Продължи

19 Октомври: Да преминеш отвъд капитализмаВярвам, че е социално и морално непростимо мениджъри да прибират огромни печалби за себе си, а да уволняват работници.

Аз съм привърженик на свободния пазар. Въпреки, че не работи съвършено, нищо друго не е работило въобще. Но имам сериозни резерви към капитализма като система, защото той издига в култ икономиката, като я смята за всичко важно в живота. Това е едноизмерно. Например често съветвам мениджърите, че съотношението 20 към 1 в заплащането между висшите мениджъри и редовите служители е границата, зад която не трябва да се отива, ако не искаме негодуванието и ниският морал да ударят компаниите.
Днес аз вярвам, че е социално и морално непростимо мениджърите да прибират огромни печалби за себе си, а да уволняват работници. Ние ще платим висока цена като общество за враждата, която това поражда между мениджъри и работници. Накратко, цялостното измерение на това, какво означава да си човешко същество и да бъдеш третиран като такъв, не попада в икономическите сметки на капитализма. Доминирането на такава късогледа система над другите аспекти на живота не е добро за всяко общество.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДЕЙСТВИЕ: Дали мениджърите във вашата организация прибират огромни печалби за себе си, а уволняват работници? Избройте начините, по които тези политики водят до негодувания и нисък морал.

Мениджмънтът в следващото общество
19 Октомври

Питър Дракър
предлага да помислим ДНЕС за:

Да преминеш отвъд капитализма
Вярвам, че е социално и морално непростимо мениджъри да прибират огромни печалби за себе си, а да уволняват работници.
Автор