Категории
Нови книги
ИЗХОД от Лабиринта
ИЗХОД от Лабиринта
10.00 лв.
Информация
Заглавие: Просвещение на живо
ISBN: 978-954-327-097-2
Обем: 488 стрaници
Корица: Твърда корица
Дата на издаване: 17.05.2016
Цена: 25.00 лв.

Откъс: Продължи

„България е понесла повече, отколкото й се полагат, диктатори и абсолютисти. Предлагам тази книга като противоотрова с най-добри намерения.” Маргарет Джейкъб

В своето поразително проучване Маргарет Джейкъб твърди, че стотиците масонски ложи, основани в течение на осемнайсетия век в Европа, са сред най-важните анклави, култивирали съвременното гражданско общество. Във Франция, Нидерландия, Белгия и Британия те сътворяват нови форми на самоуправление в пределите на един микрокосмос, запълнен с конституции и закони, избори и представителни тела. Това е първата изчерпателна история на свободното зидарство през века на Просвещението, от корените на политическата философия и развитието на тази общност в Англия и Шотландия през седемнайсетия век до Френската революция. Наложително е да се обърне поглед към ложите в търсене на политическа съвременност. В техните рамки се размесва слово, едновременно гражданствено и просветно, в което стари думи като братство и равенство придобиват ново значение. Основана върху неизползвани по-рано архивни източници, книгата ще бъде ценно помагало за всеки курс, свързан със зараждането на съвремието в Европа или с културния мизансцен на Просвещението в континента.

„Образец на новата интелектуална история. Много са пожеланията за съставяне на „социална история” на Просвещението, но малцина са съумявали да го сторят и нито един по такъв великолепен начин. Джейкъб надмогва символиката и ритуала, за да постави по най-убедителен начин масонството в обществения и политически контекст на Европа от осемнайсетия век, а уникалният обхват на проучвателната й работа превръща книгата в истински образец на сравнения. Този пионерски труд – смел, изчерпателен и ярък, - изглежда, ще остане христоматиен по темата за дълги години.”

Гари Кейтс,

Университет Тринити

Мнения
Потребители, закупили тази книга, са закупили още и следните книги:
Автор
Известия
ИзвестияИнформирайте ме за нови издания на Просвещение на живо
Препоръчай на приятел


Препоръчайте тази книга чрез майл