Категории
Нови книги
Вчера
Вчера
15.00 лв.
Информация
Заглавие: Просвещение на живо
ISBN: 978-954-327-097-2
Обем: 488 стрaници
Корица: Твърда корица
Дата на издаване: 17.05.2016
Цена: 25.00 лв.

Откъс: Продължи

„България е понесла повече, отколкото й се полагат, диктатори и абсолютисти. Предлагам тази книга като противоотрова с най-добри намерения.” Маргарет Джейкъб

В своето поразително проучване Маргарет Джейкъб твърди, че стотиците масонски ложи, основани в течение на осемнайсетия век в Европа, са сред най-важните анклави, култивирали съвременното гражданско общество. Във Франция, Нидерландия, Белгия и Британия те сътворяват нови форми на самоуправление в пределите на един микрокосмос, запълнен с конституции и закони, избори и представителни тела. Това е първата изчерпателна история на свободното зидарство през века на Просвещението, от корените на политическата философия и развитието на тази общност в Англия и Шотландия през седемнайсетия век до Френската революция. Наложително е да се обърне поглед към ложите в търсене на политическа съвременност. В техните рамки се размесва слово, едновременно гражданствено и просветно, в което стари думи като братство и равенство придобиват ново значение. Основана върху неизползвани по-рано архивни източници, книгата ще бъде ценно помагало за всеки курс, свързан със зараждането на съвремието в Европа или с културния мизансцен на Просвещението в континента.

„Образец на новата интелектуална история. Много са пожеланията за съставяне на „социална история” на Просвещението, но малцина са съумявали да го сторят и нито един по такъв великолепен начин. Джейкъб надмогва символиката и ритуала, за да постави по най-убедителен начин масонството в обществения и политически контекст на Европа от осемнайсетия век, а уникалният обхват на проучвателната й работа превръща книгата в истински образец на сравнения. Този пионерски труд – смел, изчерпателен и ярък, - изглежда, ще остане христоматиен по темата за дълги години.”

Гари Кейтс,

Университет Тринити

Мнения
Потребители, закупили тази книга, са закупили още и следните книги:
21 Август

Питър Дракър
предлага да помислим ДНЕС за:

Пазарната ниша: Стратегията за заемане на монополна позиция
Ако иноваторът успее пръв, той ще заеме почти непревземаема позиция.
Автор
Известия
ИзвестияИнформирайте ме за нови издания на Просвещение на живо
Препоръчай на приятел


Препоръчайте тази книга чрез майл